Европейският съюз продължава да работи по първия по рода си Закон за изкуствения

...
Европейският съюз продължава да работи по първия по рода си Закон за изкуствения
Коментари Харесай

Регулации на изкуствения интелект в ЕС: Разногласия между законодателите и големите компании в сферата

Европейският съюз продължава да работи по първия по рода си Закон за изкуствения разсъдък, който да регулира технологията в границите на блока.

Процесът се забави заради някои от огромните компании в сферата. Те се обявиха против регулациите, тъй като считат, че по този метод се отстранява опцията за нововъведения. 
Основната причина за забавянето е появяването на ChatGPT и други сходни модели, които може да се употребяват по доста разнообразни способи. Първоначалният Закон за изкуствения разсъдък в действителност беше основан, преди те да съществуват. Тяхното пораждане провокира промени в мненията на законодателите за това дали въобще би трябвало да бъдат контролирани и по какъв метод.
Ник Рейнърс, анализатор

От Брюксел искат да проверяват информацията, на която се основава изкуственият разсъдък, по същия метод, по който например следят сигурността на козметиката, колите, и детските играчки. 

Това, което накара Европейски Съюз да ускори регулациите, беше появата на изкуствен разсъдък, който може да създава музика, изображения или текстове, които се доближават до създадените от хората. Друга причина за засилването на мерките бяха опасенията, че подобни софтуери може да се използват за хакерски атаки или основаване на оръжия.
До скоро изглеждаше, че има консенсус в Европейски Съюз по въпроса. Това, което наруши договарянията обаче, бе документът, в който Франция, Германия и Италия обявиха, че тези модели на изкуствен интелект не би трябвало да бъдат директно направлявани от закона. Вместо това те предложиха всяка една компания да се контролира сама.
Ник Рейнърс, анализатор

Сега Европейският съюз има късмет да стигне до споразумение. Гласуването на Закона за изкуствения разсъдък би трябвало да се случи преди изборите през 2024 г. Ако решението не бъде взето дотогава, то ще бъде оставено за следващите водачи. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР